Osem holandských univerzít ruší študentom z Ukrajiny znížené školné

10.08.2023 Celý región

Brusel/Amsterdam 10. augusta (TASR) - Osem z trinástich holandských univerzít pre nových ukrajinských študentov v nadchádzajúcom akademickom roku 2023-24 ruší zvýhodnenia v oblasti poplatkov za štúdium, uviedla v stredu verejnoprávna televízia NOS, informuje spravodajca TASR.

Minulý rok sa univerzity a vysoké školy technického zamerania rozhodli znížiť školné poplatky pre študentov z Ukrajiny na 2200 eur ročne, čo je rovnaká suma akú platia holandskí a študenti z krajín EÚ. Za rovnakých podmienok môže vo vysokoškolskom štúdiu pokračovať 540 ukrajinských študentov, ktorí sa na univerzity zapísali minulý rok.

Noví študenti pôvodom z Ukrajiny na týchto ôsmich univerzitách však už budú musieť uhrádzať rovnaké poplatky ako študenti z krajín mimo EÚ, čo znamená od 8000 do 15.000 eur ročne za jeden rok bakalárskeho štúdia.

Holandské univerzity dúfali, že zvýšeným poplatkom pre nových ukrajinských študentov predídu a že vláda pokryje potrebné náklady. Minister školstva Robbert Dijkgraaf však začiatkom júna povedal, že vládny kabinet takúto finančnú podporu neposkytne.

Maastrichtská univerzita je jednou z piatich, ktoré vzhľadom na prebiehajúcu ruskú agresiu voči Ukrajine poplatky zvyšovať nebudú.

"Sme presvedčení, že noví ukrajinskí študenti by mali mať umožnené rovnaké podmienky ako študenti, ktorí začali študovať minulý rok," povedal hovorca Maastrichtskej univerzity pre NOS.

Utečenci v Holandsku majú zvyčajne nárok na znížené školné poplatky ak im bolo udelené právo na pobyt.
 

Vyberte región